بازدید گروه کارشناسی الگوی کشت ملی از استان مرکزی
پیرو هماهنگیهای بعمل آمده، اعضای محترم کمیته ارزیابی و نظارت بر الگوی کشت ملی (مشاور محترم معاونت امور وزیر وزارت و مسئول محترم دبیرخانه ستادی تدوین و نظارت بر الگوی کشت ملی محصولات کشاورزی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی) و نظارت استانی (مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان) به همراه معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی، مدیر زراعت استان، مدیران و کارشناسان جهادکشاورزی شهرستان و مراکز جهادکشاورزی به بررسی وضعیت اجرای الگوی کشت در استان پرداختند. در روز اول (29/05/1403)، تیم مذکور از شهرستانهای اراک، فراهان و مناطق حومه (مزارع لوبیا، گندم با آبیاری تیپ، مزارع تولید قراردادی بذور ذرت و لوبیا، فرآوری و بوجاری بذر، کشت و صنعت سارو، مزرعه گیاهان داروئی، کشت و صنعت مانا، اراضی تولیدی و آزمایشگاههای مرکز تحقیقات)، بازدید به عمل آوردند. در این بازدیدها که همراه با مباحث و نظرات فنی همراه بوده، چالش ها و الزامات اجرائی و پیشنهادات برای اجرای بهتر الگوی کشت در سالهای آینده مورد بررسی قرار گرفت.
علاوه بر نشست ویژه با رئیس، معاونین و محققین مرکز تحقیقات، نشست جمعبندی نهایی در روز پایانی بازدید مورخه 30/05/1403 با حضور گروه کارشناسی و در حضور ریاست محترم سازمان، معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و محققین، معاون محترم بهبود تولیدات گیاهی، مدیران ستادی، مدیران جهادکشاورزی شهرستانها، کارشناسان و برخی مدیران سایر دستگاهها (مانند شرکت خدمات حمایتی و ....) برگزار گردید. در این نشست کلیه مدعوین با اشاره به موضوعات مورد بررسی در بازدیدهای میدانی و نقطه نظرات کارشناسی مطرح شده، ضمن تاکید بر ضرورت تداوم تلاشها در جهت دستیابی به به برنامه ابلاغی الگوی کشت، حل برخی از چالشهای مهم در اجرای الگوی کشت، اصلاح قوانین و مقررات، حمایت از محصولات و گیاهان کم آببر با اولویت دانههای روغنی، مسئولیتپذیری بیشتر تشکلهای مردم نهاد و.... تاکید نمودند. عدم اهتمام جدی در صرفهجویی در مصرف آب با تغییر روش آبیاری از سطحی به آبیاری قطرهای نواری (تیپ) به نفع منابع آب زیرزمینی و بهرهگیری از آن در کشت و کار جدید، چالش جدی برای آینده استان بوده که میتواند مخاطرات را بیشتر کند.
در این برنامه روند اجرای الگوی کشت در استان مرکزی، وضعیت گزارش نظارت بر اجرا و میزان تحقق اهداف، موانع و مشکلات اجرای طرح و همچنین ضرورت بهبود مدیریت منابع آبی با توجه به وضعیت شکننده آب استان، ضرورت کاهش مصرف آب برای محصولات پر آببری چون لوبیا و ذرت، پائین بودن ضریب نفوذ بذور اصلاح شده و چالشهای مرتبط با افت منابع آب زیرزمینی بررسی شد.
دبیرخانه ستادی تدوین و نظارت بر الگوی کشت ملی محصولات کشاورزی